03 425 14 00 info@3os-celje.si

April je že pregovorno mesec knjige, saj tega meseca praznujemo kar dva s knjigo povezana praznika – 2. april, mednarodni dan knjig za otroke, in 23. april, svetovni dan knjige. Aprila vsako leto mednarodna zveza za mladinsko književnost med bralce razpošlje tudi posebno poslanico, preko katere mlade nagovarja k druženju s knjigo. Letos poslanica prihaja iz daljne dežele Japonske in govori o čudežni moči zgodb, s katerimi rastemo. 

Tudi na naši šoli smo se v šolski knjižnici aprila posvetili širjenju sporočila o pozitivnem vplivu branja. Učenci vseh oddelkov so (ali še bodo) obiskali Osrednjo knjižnico Celje, kjer so zanje pripravili pester program s predstavitvijo aktualnih knjižnih serij. Na šoli pa so vzporedno potekale tudi bibliopedagoške ure, na katerih so učenci prisluhnili različnim zgodbam, se preizkušali v kreativnem pisanju, izdelovali svoje živopisane mavrice z zapisi o tem, kakšen je njihov svet, se podučili o navajanju virov pri izdelovanju pisnih izdelkov in prisluhnili predavanju Berem, da se poberem.

V tednu knjige, ki je na šoli potekal od 22. do 26. aprila, so učenci v knjižnici lahko rešili liste z raznovrstnimi knjižnimi ugankami, ki so osmim srečnežem (določil jih je žreb), prinesle tudi lepo nagrado. 

Mesec knjige smo sklenili v zavedanju, da je branje v svetu, v katerem živimo, še kako pomembno, saj z njim širimo svoj besedni zaklad, se preko vživljanja v junake učimo empatije, obenem pa se navajamo razmišljati s svojo glavo. 26. maja vse pridne bralce, ki so letos osvojili bralno priznanje, čaka še zaključna prireditev z zanimivim gostom, katerega ime pa naj zaenkrat ostane skrivnost!

Tadej Gregorc, knjižničar III. OŠ Celje

Dostopnost