03 425 14 00 info@3os-celje.si

Vir: https://rdecapesa.com/kaj-se-zgodi-ko-clanek-o-palestini-napisejo-ucenke-6-razreda/

Odrasli imamo pogosto potrebo po tem, da bi zaščitili otroke pred grozotami, ki se dogajajo na svetu. Raje, kot pa da bi jim skušali razložiti dogajanje, ki ga tako ali tako vidijo po televiziji ali pa na družbenih omrežjih, si rečemo, da je to preveč zapleteno in da ne bi razumeli. Na njihove vrstnike med tem na drugem koncu sveta padajo bombe. Otroci razumejo in vsrkajo precej več kot si mislimo. Če jim nihče ne pojasni za kaj gre, si ga lahko razlagajo po svoje in so se posledično primorani z grozljivimi podobami soočiti sami.

Maja smo se na Rdeči pesi odzvali povabilu III. osnovne šole Celje in izvedli novinarsko delavnico v okviru novinarskega krožka. Odločili smo se, da bomo skupaj z učenkami 6. razreda poiskali razloge za agresijo na Bližnjem vzhodu. Brez da bi učenke vedele, o čem se bomo pogovarjali, smo najprej pogledali statistične podatke in dokazana dejstva glede stanja v Palestini in Izraelu. Spodbudili smo jih, naj na podlagi dejstev ocenijo, katera od opisanih strani je žrtev in katera okupator. Brez pomislekov so se postavile na palestinsko stran. Ko so ugotovile, da govorimo o Izraelu in Palestini, jih je zanimalo vse mogoče. Ali Izrael res napada samo Hamas? Zakaj Izrael napada Palestino? Zakaj so Palestinci predstavljeni kot teroristi? Zakaj je Hamas 7. oktobra napadel Izrael? Kako je živeti v Palestini? Trudili smo se odgovoriti na vprašanja in jim predstaviti zgodovinski kontekst nastanka Izraela. Potem so, kot prave novinarke, pripravile novinarska vprašanja in po telefonu poklicale dva vira: Ano Tasič iz Gibanja za pravice Palestincev ter v Celju živečega Palestinca iz Gaze Mohameda Jodeha. Po pogovorih so samostojno povzele povedano in napisale članke.


Ena izmed udeleženk delavnice, šestošolka Nastja Radiković je strnila svoje vtise o delavnici: “Najbolj zanimivo je bilo to, da smo izvedeli več o Palestini in Izraelu. Najbolj me je presenetilo, da je umrlo toliko otrok.” Šestošolka Manca Palir: “Delavnica se mi je zdela zanimiva, ker sem izvedela več o Izraelu in Palestini, zakaj je prišlo do tega, kaj si Izraelci mislijo o Palestincih. Všeč mi je bilo, da smo govorili z enim, ki je včasih živel v Palestini in da sem spoznala, kaj se dejansko dogaja, ker mediji to čisto drugače opišejo.” V nadaljevanju objavljamo članka Mance Palir in Nastje Radilković .

Izjava Mance in Nastje o delavnici

Manca Palir: KAJ MENI PALESTINEC O IZRAELU?

V petek, 17. 5., smo s šolskim novinarstvom intervjuvali gospo Ano Tašić, ki je bila že večkrat v Palestini in Izraelu in gospoda Mohameda Jodeha, ki je živel v Palestini in se je preselil v Slovenijo, njegova družina je pa še vedno v Palestini.

Ana Tašič je dejala, da je Palestina zelo drugačna kot so jo predstavili mediji in da v Palestini niso samo teroristi ampak tudi normalni ljudje. Ko je prišla v Izrael je postala malo jezna, saj imajo ljudje v Izraelu drugačne pogoje za življenje kot v Palestini. Izvedeli smo tudi, da večini Izraelcev ni mar za Palestince, saj so jih že od malega učili, da so Palestinci manj pomembni od njih. Izraelcem so rekli so jim, da če ne bodo oni ubili Palestincev bodo Palestinci ubili njih.

Povedala je tudi, da Izraelci ne ubijajo samo Hamasa, ker je umrlo 15 000 otrok, ki niti slučajno niso del Hamasa. Porušenih je bilo že več kot 75 % šol.

V Izraelu ne živijo samo judje. Judov je tričetrt, četrt je pa drugih verstev (muslimanov, kristjanov).

Na naše vprašanje, kako je videla, da si Palestinci in Izraelci niso enakopravni, je odgovorila: “Če Izraelec ubije Palestinca je to normalno, če pa Palestinec ubije Izraelca pa nastrada cela njegova družina, tega Palestinca lahko ustrelijo ali zaprejo.”

Govorili smo tudi z Mohamedom Jodehom, ki se je pri 17 letih preselil v Slovenijo, da bi lahko v miru nadaljeval srednjo šolo, njegova družina je pa ostala v Palestini.

Povedal je, da se iz enega palestinskega mesta v drugega se zelo dolgo potuje, saj je na poti več kot 700 nadzornih točk. Vprašali smo ga, kaj meni o Izraelu on nam je pa odgovoril: “Izrael je umetna tvorba, ki ima nadzor nad Palestinci.”

V Palestini mu je bilo težko živeti, saj se je rodil v šotoru in odraščal tam, stranišče je bilo zunaj, niso imeli elektrike, vodo so jim pripeljali v cisterni in dali minimalno kuponov za hrano. Ko je bil v srednji šoli je bil tudi večkrat tepen in zaprt v zaporu. Tam so zapori zelo mali, še sesti niso mogli in bila je trdna tema.

Mohamed ima v Palestini brata, dve sestri in vnuke. Njegov dedek je umrl. Njegova družina je ranjena in ni bolnic, da bi poskrbeli zanje.

Nastja Radiković: PALESTINA IN IZRAEL

V petek, 17. 5. 2024, smo intervjuvali ga. Ano Tasič in Mohameda Jodeha. Ga. Ana je bila že v Palestini in Izraelu.

Preden je šla v Palestino je Ana Tasič menila, da so v Palestini samo revni, ugotovila pa je, da so navadni ljudje in da niso teroristi tako kot pravijo mediji. Ko pa je odšla v Izrael pa je bila jezna, ker imajo boljše pogoje kot Palestinci in so razvajeni. V Palestini se je počutila boljše kot v Izraelu. Večini Izraelcev je vseeno za Palestince in zato pride do vojne, ker mislijo, da so nekaj več kot Palestinci. Izraelce vzgajajo tako, da jim govorijo, da so Palestinci slabši od njih in če jih ne uničijo, bodo Palestinci ubili njih.

Vsi Izraelci niso judje, ampak je 80 odstotkov judov 20 odstotkov Palestincev, ki imajo Izraelsko državljanstvo. Imajo tudi kontrolne točke za Palestince. Palestinci se zato težko premikajo okrog, Izraelci pa lahko gredo kamorkoli. Če Izraelec ubije Palestinca, se mu ne bo zgodilo nič, če pa se zgodi obratno mu bodo porušili hišo, ga ubili na mestu.

Umrlo je že več kot 15 000 otrok, ki niso Hamas.

Dostopnost