03 425 14 00 info@3os-celje.si

V petek, 17. maja, in v soboto, 18. maja, je učence v projektu MEPI čakalo predzadnje dejanje – poskusna pustolovska odprava. Nanjo so se na različnih delavnicah (tudi v sodelovanju z drugimi celjskimi šolami) pripravljali skozi vse šolsko leto.

Ob zgodnji uri se je enajst devetošolcev, dobro opremljenih in še boljše volje, zbralo na izhodiščni točki pod Brnico, od koder so se v dveh skupinah podali na dvodnevno pustolovščino „v neznano”. Čakala jih je dolga pot po Posavskem hribovju s ciljem v Preboldu (pametna ura je drugi dan na cilju pokazala, da so prehodili 34 km). Če so v dneh pred odpravo zaskrbljeno spremljali vremensko napoved, je petkova radarska slika padavin obetala sončna in topla dneva (za izjemo, ki potrjuje pravilo, je poskrbela krajša ploha, ki je „začinila” petkovo kosilo).

Obe skupini sta prvi dan našli vse kontrolne točke in ob načrtovanem času prispeli do jase na Mrzlici, kjer so si mepijevci postavili šotore. Ker so imeli dovolj energije, so se povzpeli še na razgledno Mrzlico. Po druženju (brez telefonov) in topli večerji so se zleknili v šotore. Noč je bila hladna, vetrovna (veter je „ponagajal” enemu izmed šotorov) in doooolga.

Naslednji dan so ponovno vzeli v roke zemljevid in se odpravili na pot. Nahrbtniki so se zdeli težji kot prejšnji dan, a mepijevci se niso dali. Po vzponu na Lovsko kočo pod Golavo so si skuhali kosilo, za sladico pa si privoščili gozdne jagode ob vznožju Žvajge. Pogumno so zagrizli še v zadnjo strmino, na vrhu Žvajge pa (malo razočarano) ugotovili, da niso poplačani z razgledom. Vseeno niso mogli skriti nasmeškov, saj so vedeli, da jih do cilja čaka le še spust. Bolj ali manj utrujeni, a s širokim nasmehom na ustih so ob načrtovanem času ponosno prikorakali do graščine v Preboldu.

To je bila poskusna odprava, dan D, tj. kvalifikacijska MEPI odprava, pa naše mepijevce čaka že ta vikend.

 

Romana Daugul, koordinatorica projekta MEPI

3

Slika 1 of 24

Dostopnost