03 425 14 00 info@3os-celje.si

V torek, 17. 10. 2023, nas je pri izbirnem predmetu Sodobna priprava hrane in Načini prehranjevanja obiskala dr. Tina Mele, doktorica veterinarske medicine, doktorica medicinskih znanosti, mama, partnerka, zeliščarka, modra žena.

Več zanimivih informacij o njej izveste na spletnih straneh: https://thegreenwitch.si/ in https://thegreenwitch.si/kopriva.

 

Predstavila nam je kraljico divjih hranilnih, krepčilnih in zdravilnih rastlin – KOPRIVO. Kopriva kot hranilo je odličen vir MINERALOV, VITAMINOV, AMINOKISLIN (oz. PROTEINOV) z odlično biološko razpoložljivostjo. 

Učenci so pripravili koprivine kolačke, pred tem pa so poskusili koprivo kar svežo in nič jih ni opekla.

IMG_20231017_130744

Slika 1 of 6

Kolačke lahko tudi sami pripravite po spodnjem receptu:

Potrebujemo 3 jajca, ¾ skodelice sladkorja, četrt žličke soli, ¾ skodelice smetane, 1 skodelico pireja kopriv (blanširani in sesekljani listi koprive), 1 vanilijev sladkor, 3 žlice in pol limoninega soka, 2 skodelici moke, 2 žlički pecilnega praška.

Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol ter premešamo. Dodamo smetano in pire iz kopriv ter premešamo. Nato dodamo še limonin sok, moko in pecilni prašek ter sneg iz beljakov. Maso vlijemo v pomaščene modelčke za mafine in pečemo 20 minut na 160°C.

Postrežemo same ali s kančkom domače marmelade (višnjeva božansko paše zraven, mnjami), spomladi lahko okrasimo še s kakšno marjetico, trobentico ali vijolico.

 

 

 

 

Dostopnost