03 425 14 00 info@3os-celje.si

Izbira srednje šole oziroma poklica

 

 

Srednja šola oziroma poklic mora ustrezati otroku, ne prijateljem, staršem, učiteljem ali pričakovanjem okolice. Izbira naj bo otrokova, ostali pa ga pri tem podpirajmo ne glede na to, da je njegova odločitev morda v nasprotju s pričakovanjem okolice. Da bo otrokova izbira res prava, realna in ustrezna, je že na samem začetku nujno upoštevati ključne dejavnike izbire poklica. Predstavljene so v naslednjih vrsticah.

  • LASTNI INTERESI: Zavedam se svojih močnih interesov. Kaj rad delam samoiniciativno in z veseljem? Kaj imam rad in česa ne maram? S čim se najraje ukvarjam? Kaj me veseli? Kateri šolski predmeti so mi všeč? Katere krožke obiskujem? S čim se ukvarjam v prostem času? O čem veliko vem? Kaj rad berem? O čem rad pripovedujem?
  • OSEBNOSTNE LASTNOSTI: Zavedam se, da so osebnostne lastnosti pomembnejše pri delu kot pri šolanju, a jih je potrebno upoštevati že zdaj, ko izbiram šolo. Kakšen sem kot osebnost? Kako reagiram v določenih situacijah? Kako se znajdem v novih okoliščinah?
  • UČNE NAVADE: Zavedam se, da zahtevnejše šole terjajo veliko napora in sprotnega dela.
  • ŠOLSKE OCENEZavedam se, da so točke iz zaključnih ocen 7., 8. in 9. razreda ključne v primeru omejitve vpisa.
  • SPOSOBNOSTI (intelektualne) in ZMOŽNOSTIZavedam se svojih sposobnosti in zmožnosti. Vem, v čem so moja močna področja, malo manj močna in šibka področja. Vem, kaj zmorem in česa ne zmorem.
  • USPEŠNO OPRAVLJEN PREIZKUS POSEBNE NADARJENOSTI za nekatere srednje šole oz. poklice (npr. umetniška gimnazija, fotografski tehnik, zobotehnik).
  • POTRDILO O USTREZNI PSIHOFIZIČNI SPOSOBNOSTI za nekatere srednje šole oz. poklice (npr. športni oddelek gimnazije, rudarstvo).

Razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2024/2025

Razpis si lahko ogledate na spodnjih povezavah ali na spletni strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Za vas najpomembnejše informacije so zbrane v naslednjih dokumentih:

Predlagamo vam, da razpis pregledate skupaj. Za dodatne informacije in pojasnila boste vabljeni na pogovor s šolsko pedagoginjo.

Dostopnost