03 425 14 00 info@3os-celje.si

V torek, 24. 4. 2023, smo na šoli izvedli tehniški dan za učence 6. do 9. razreda v dveh delih.

  1. del je bil namenjen recikliranju in v prvih treh učnih urah so učenci izdelovali didaktične pripomočke za pouk, popravljali manjše okvare na šolski opremi, nekaj jih je izdelovalo ali dokončevalo izdelke za Evropsko vas in še veliko tega.
  2. del pa je bil namenjen osveščanju učencev glede digitalne odvisnosti. V razrede so vstopale dvojice učencev 8. in 9. razreda, ki so bili tokrat v vlogi starejših in modrejših. Svojim slušateljem so predstavili nekaj splošnih dejstev o odvisnostih, tudi digitalni, povedali, kakšne so njihove lastne izkušnje, povezane z uporabo tehnologije, potem pa so jim zavrteli dokumentarni film. V 6. razredu so si učenci ogledali film Instagram brez filtra, v 7. Učinek tiktoka, v 8. Dekliška druščina, devetošolke so si ogledale Ujete v medmrežju, fantje pa Zasvojeni s tehnologijo.

Po ogledu filma so učenci odgovorili na nekaj vprašanj, povezanih s filmom in z njihovim mnenjem glede prekomerne in neustrezne rabe sodobne tehnologije. Izpolnjenih je bilo 188 vprašalnikov sodelujočih učencev in rezultati niso najbolj spodbudni, pa vendar pričakovani.

Tehnologija je zasvojila tudi nas in to dejstvo prinaša tudi škodljive učinke. Če jih poznamo, se jim lahko izognemo ali jih vsaj ublažimo.

Natančne podatke in izsledke ankete bodo razredniki predstavili učencem na razrednih urah, staršem pa jih bomo posredovali na roditeljskih sestankih.

Idejna zasnova in izvedba: Metka Vajdič

 

Dostopnost