AKTUALNO V KNJIŽNICI 2021/2022

DOBRODOŠLI V BRALNEM MEHURČKU III. OŠ CELJE

V petek, 7. oktobra 2022, je bila šola od poznih popoldanskih ur dalje rezervirana za nadobudne knjižne molje III. osnovne šole Celje. V skupnem bralnem mehurčku so se do sobotnega jutra družili pridni bralci 3., 4. in 5. razreda. Kar 65 se jih je nabralo, da o petih bralno zagrizenih učiteljih sploh ne govorimo! Zvrstile so se zabavne, poučne in navdiha polne delavnice: pesniška, ustvarjalna, gledališko-improvizacijska, športno-gibalna in bralno-kuharska. Rdeča nit vseh delavnic so bili Župančičevi Mehurčki, ki letos obeležujejo svojo 70. obletnico.

Udeleženci noči branja so na pesniški delavnici pod mentorstvom Tadeja Gregorca brali Župančičeve pesmi, nato pa so pesmicam z obilo ustvarjalnosti nadeli sodobno preobleko. Nastale so igrive rime, ki so se ujele v barvite pesniške mehurčke.

Tudi ustvarjalna delavnica pod mentorstvom Urške Sotler je bila polna mehurčkov in barv. Učenci so izdelali napis, ki ga lahko obesimo na kljuko, ko ne želimo, da nas kdo moti pri … branju seveda. Uporabili so liste stare knjige, ki smo jih rešili iz odpada in so svoje novo življenje doživele v naši preobrazbi. Na liste iz knjige so odtisnili mehurčke, jih pobarvali, nato pa s svojo najlepšo pisavo zapisali »Ne moti, berem!« Prosimo, da to upoštevate!

Učenci so se imeli možnost preizkusiti tudi v improvizacijskem gledališču v režiji Anite Šmid. Sprva sta jim lutki deklamirali Župančičevo klasiko Ciciban in čebela, nato pa so vlogi čebele in Cicibana skušali skozi doživeto deklamacijo odigrati še sami. Deklamacijo so nato nadgradili v improvizacijski igri, skozi katero so se mladi gledališčniki skušali vživeti v vloge Cicibana in njegovih staršev, ki se hudujejo nanj, ko se nekega dne (pre)pozno vrne domov iz igrišča ves potolčen in umazan.

Športno-gibalna delavnica pod vodstvom Bernarde Jeraj je bila sestavljena iz več delov. V prvem delu so se učenci razgibali, sprostili in se hkrati ob pihanju mehurčkov napolnili z energijo. V drugem delu so se umirili s sodelovalno igro, katere cilj je bil na čim bolj nežen, počasen, a hkrati spreten način zasesti svoj obroč (“mehurček”). Na koncu pa so se še dodobra raztegnili in razgibali, saj so morali premagati mehurčkast poligon.

Da pa želodčki niso ostali lačni, seveda ni smela manjkati tudi kuharska delavnica! Učenci so pod mentorstvom Sare Urbanija združili veščine branja in kuhanja oziroma peke. Na začetku delavnice so prebrali znano zgodbo o Pobegli palačinki, nato pa si nadeli predpasnike in se lotili peke palačink. Šolski kuharji so vedeli, da bodo mladi bralci zelo lačni, tako da so že vnaprej pripravili slastno maso. Če je bilo na začetku videti, da bi lahko z loncem mase nahranili celo Celje, smo spekli in pojedli vse do zadnje palačinke. Nobena nam na srečo ni pobegnila!

A prava noč branja se je po končanih delavnicah šele dobro začela. S knjigo smo se družili še pozno v večer, vtise o prebranem pa izmenjevali še takrat, ko so učitelji že trdno spali (vsaj mislili smo tako.) 🙂 Če koga zanima, do kdaj smo bedeli: pridno berite in morda boste izvedeli na naslednji noči branja!

V sobotno dopoldne smo se kljub naporni noči prebudili v navdušenem pričakovanju, saj nas je po okusnem zajtrku čakal še težko pričakovani lov na zaklad! Prav vse skupine so ga z vztrajnim reševanjem ugank uspešno našle, čeprav se je skrival po različnih lokacijah na šoli. Zaslužene nagrade so učenci odnesli domov skupaj s priznanji, ki so jih prejeli na zaključnem druženju s starši na šolskem dvorišču.

Na noči branja smo iz bogatega lonca idej izpihnili številne pisane bralne mehurčke, ki so zdaj pristali tudi na razstavi v 1. nadstropju naše šole. V spodnji galeriji pa vas čaka nekaj fotoutrinkov. Vabljeni k ogledu!

6. RAZREDI PRIPOROČAJO

Ne veš, kaj bi bral? Odpravi se v razreda Slovenščina I. in III. ter si oglej in preberi, kaj vam priporočata 6. a in 6. b. Mogoče najdeš naslednje branje za bralno značko.
Bralna drevesa so nastala na uri v knjižnici v 6. razredih.

PRVOŠOLCI POSTALI ČLANI ŠOLSKE KNJIŽNICE

V četrtek, 22. septembra 2022, so prvošolci prvič prestopili prag šolske knjižnice in vstopili v svet branja in znanja. Pozdravila jih je knjižničarka Urška Sotler, predstavila sebe in šolsko knjižnico ter pravila, ki veljajo v njej. Za lep dan jim je prebrala zgodbo o volku, ki se je želel naučiti brati, da bi s tem očaral živali iz kmetije (ki jih je najprej želel pohrustati za večerjo). Zato se je odpravil najprej v šolo, potem v knjižnico in nato še v knjigarno. Naučil se je brati in tako skupaj s prijatelji s kmetije preživel čudovit dan. Prvošolci vseh treh oddelkov so zgodbo z naslovom Tiho , tukaj beremo! poslušali z navdušenjem in želimo jim, da bi s svojim branjem razveseljevali svoje prijatelje tako kot volk iz zgodbe. Na koncu je prvošolce pričakalo presenečenje – vsak je prejel v dar knjigo Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib, ki jo je napisala Ida Mlakar Črnič in knjižno kazalo, ki jih je posebej za njih izdelala knjižničarka Urška Sotler.
Tako smo na lep jesenski četrtek zakorakali v novo bralno leto. Naj bo v njem vsak dan čas za dobro knjigo, saj so dobre knjige zlate knjige, kar je trdil že France Bevk. In na dan njegovega rojstva in smrti – 17. septembra – obeležujemo dan zlatih knjig ter uradno pričenjamo z bralno značko.

POVABILO K BRALNI ZNAČKI ZA ODRASLE

Kdaj ste si nazadnje vzeli čas in vzeli knjigo v roke? Ste prebrali knjigo, ki se vas je posebej dotaknila, vas pretresla? Vam je odprla nov pogled na svet?  Delite z nami vašo bralno izkušnjo!

Pridružite se bralni znački za odrasle na III. osnovni šoli Celje, kjer se združujemo starši, stari starši, učitelji, sorodniki in prijatelji v želji, da branje postane ali ostane pomemben del naših življenj ter nas učenci oziroma otroci doživljajo kot zgled na poti k bralni pismenosti.

Med branjem in pogovori o knjigah se sprostimo, izklopimo vsakdanje težave in se povežemo. Zato vas vabimo, da nam sporočite vaša bralna priporočila v živo, na naših srečanjih, preko spleta, računalnika. Morda sta ravno prihajajoči jesen in zima čas, da gremo v knjižnico, si naredimo bralno zalogo ter obudimo našo domišljijo in oplemenitimo svoja besedna obzorja.

Lepo povabljeni v našo bralno družbo, ki v obliki bralne značke za odrasle z naslovom Beremo skupaj poteka že 11. leto zapovrstjo.

Knjižničarja: Urška Sotler in Tadej Gregorc

OBELEŽILI SMO EVROPSKI DAN JEZIKOV

Na pobudo Sveta Evrope od leta 2001 dalje vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. S posebnim dnem, posvečenim jezikom, praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov.  Na svetu sicer obstaja med 6000 in 7000 jezikov, ki jih govori več kot 7 milijard ljudi. Jezik, ki ga govori največ ljudi, je mandarinska kitajščina. Sledita angleški in španski jezik ter hindujski, bengalski, francoski, ruski, portugalski, japonski in nemški.

Letos smo se tudi na III. OŠ Celje odločili, na obeležimo evropski dan jezikov s celostnim kulturnim dnevom za učence od 6. do 9. razreda. Na šoli pasivno in aktivno uporabljamo kar 12 jezikov, zato smo jih želeli še podrobneje spoznati. Kulturni dan je ponudil raznovrstne aktivnosti, ki so bile za učence zanimive in so se tako tekom dopoldneva naučili marsikaj novega. Najprej so učenci brali knjige v slovenskem in tujih jezikih, od hrvaščine, srbščine, bosanščine, albanščine, ruščine, manjkale niso niti knjige v kitajščini, da o angleščini in nemščini sploh ne govorimo. Nato je sledil pogovor o knjigah, ki so jih prebirali, potem pa so učenci po skupinah izdelovali plakate o posebnostih posameznega jezika, njegovi abecedi in najpogostejših frazah ter narisali zemljevide držav, kjer se ti jeziki govorijo. Učenci so sošolcem jezike predstavili, več kot 20 različnih se jih je nabralo, najboljše plakate pa smo razstavili na obsežni razstavi v prostorih šole. Vodja kulturnega dne, učiteljica slovenščine in angleščine, Metka Vajdič s sodelavci upa, da bo praznovanje raznolikosti jezikov na šoli postalo tradicionalno, saj smo jezikovno res bogata šola, učencem pa je po odzivih sodeč ta tema zelo zanimiva.