1a

Razredničarka: Bernarda Jeraj1a sova

2. učiteljica: Petra Odlazek

PRAZNIČNI DECEMBER

Najlepši mesec v letu smo si popestrili po svoje. Vsak dan smo odpirali božične vrečke, kjer so nas čakale posebne naloge – narobe dan, dan pod mizo, ogled risanke, razredna zabava in še mnogo drugega! Poleg nalog smo poskrbeli za pravo decembrsko vzdušje ob izdelovanju voščilnic, okraskov in vsega kar paše zraven, odzvali pa smo se tudi povabilu v Pravljično Celje, kjer so nas lepo sprejele vile in škrati. Zadnji dan pa se nam je oglasil celo pravi božiček, ki nam je zaželel mirne in igrive počitnice.

DRAMATIZACIJA – LISICA IN JEŽ

V decembru smo spoznali pravljico Lisica in jež. Da pa ne berejo in nastopajo le učiteljice, so tokrat glavno vlogo prevzeli otroci. Po uvodni predstavi si je prav vsak nadel kostum in se prelevil v lisico ali ježa ter skupaj s sošolcem zaigral in uprizoril pravljico. Smeha, uživanja in ponosa ni manjkalo!

IZDELUJEMO IGRAČE

V začetku novembra je učilnica v 1. a razredu postala izdelovalnica igrač. Imeli smo tehniški dan, kjer smo si izdelali svoje igrače. Prav vsak si je sam izdelal svoj spinner, naredili pa smo tudi nekaj družabnih iger: štiri v vrsto, metanje barvnih obročkov, zadevanje barvnih kroglic idr. Dan smo zaključili tako, da smo vse te igrače preizkusili. 

NARAVOSLOVNI DAN

12. oktobra smo imeli prvi naravoslovni dan. Odšli smo v mestni park, raziskali bližnje gozdove ter si pogledali naravo jeseni. Opazovali smo listje, drevesa, plodove, vse to skrbno zbirali ter kasneje stvari razporedili v prave množice. Na vrhu hriba smo se seveda odpočili, okrepčali z malico in sladkarijami ter preostanek časa izkoristili za igro z listi.

OBISK POLICISTKE

V tednu, ko smo spoznavali varnost v prometu, nas je obiskala gospa policistka. Predstavila nam je svoj poklic, nas spomnila na pomen nošenja rumene rutke ter nas opomnila na varnost v prometu. Skupaj smo ponovili, kako se obnašamo na cesti, kako prečkamo cesto idr., nato pa na krajšem sprehodu to preizkusili tudi v praksi.

DRSALNI TEČAJ

V začetku oktobra smo dopoldneve preživeli na ledu, kjer smo lovili ravnotežje, izvajali akrobacije na letu ter dobili tudi kakšno modrico. Kljub začetni tremi, smo postali pravi mali strokovnjaki na ledu, za kar smo prejeli zasluženo medaljo.

PRVIČ V ŠOLSKI KNJIŽNICI

17.septembra obeležujemo dan zlatih knjig. Na ta dan se je rodil in 80 let kasneje tudi umrl znan slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”. S 17. septembrom se vsako leto začne branje za bralno značko, ki se uradno zaključi 2. aprila, ob svetovnem dnevu knjig za otroke. Branje za bralno značko je vsesplošno slovensko kulturno gibanje in prostovoljna dejavnost, ki učence spodbuja k branju in dviga njihovo bralno kulturo. Osnovni cilj branja za bralno značko je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje.
Tudi naše prvošolce smo ob dnevu zlatih knjig povabili v šolsko knjižnico. A glej ga zlomka, tam jih ni pričakala knjižničarka, ampak volk! Pa niso bili nič prestrašeni, ti prvošolci. Ugotovili so, da le niso vsi volkovi v pravljicah strašni in neprijazni, ampak se najdejo tudi taki, čisto prijazni. Volk je bil sicer precej sit od jutranjega zajtrka (očitno je pohrustal ubogo knjižničarko) in precej brez glasu, ampak je otrokom vseeno uspel prebrati knjigo Tiho, tukaj beremo. Učencem je poleg darilnih knjig Ponikalnice Miroslava Košute podelil še tradicionalna knjižna kazala. »Še bomo prišli, so v en glas zaklicali prvošolci, le upamo, da nas bo naslednjič le pričakala knjižničarka Urška«.
Zapisala: Urška Sotler (alias volk)

PRVI ŠPORTNI DAN – POHOD

V torek, 14. 9. 2021, smo imeli v 1. a razredu prvi športni dan. Z nasmehom na obrazu smo se podali v sončen dan. Hodili smo ob reki Savinji, opazovali naravo, poslušali petje ptic, preverjali barve račk idr. Nadihali smo se svežega zraka, po poti prepevali pesmi, dobro voljo pa ohranjali vse do Špice. Na cilju smo se okrepčali z malico in posladkom, naredili nekaj spominskih fotografij ter preostanek energije porabili z različnimi gibalnimi igrami v naravi in na igrišču.