AKTUALNO V KNJIŽNICI 2021/2022

NOČ V KNJIŽNICI 2021: Pravljice Julie Donaldson, da o Zverjascu sploh ne govorimo

V petek, 1. 10., smo se učenci 3. a zbrali na Noči v knjižnici. Ob prihodu na šolsko dvorišče sta nas pričakali gospa Darja, gospa Urška in Zverjasec. Okrepčali smo se z Zverjaščevim napojem. Zakaj Zverjaščevim? Zato, ker je bila tema tokratne Noči v knjižnici Julia Donaldson, angleška pisateljica, in njeni junaki. Zverjasec, Zverjašček, mala miška, čarovnica, poulični mucek, Lini in Lazi, Zog, polž na potepu, cestni ropar podgana in še mnogi drugi so nam delali družbo na Noči v knjižnici. Poslovili smo se od staršev ter se odpravili dogodivščinam naproti. Na začetku smo si uredili malo telovadnico za spanje. Prva delavnica je bila bralna, saj smo v parih prebirali knjige Julie Donaldson in tako bolje spoznali njene pravljice. Sledili sta ustvarjalna in kuharska delavnica. Na ustvarjalni delavnici smo izdelali Zverjaščeve lončke za pisala, na kuharski delavnici pa smo si pripravili večerjo, vsak svojo pico. Po večerji smo se odpravili v mesto na pravi lov za zaklad. Z lučkami smo hodili po Celju in se s pomočjo sedmih namigov približevali skritemu zakladu. Ta je bil zakopan v mestnem parku, v njem pa so bile lizike, s katerimi smo se posladkali pred filmskim večerom, ki je sledil. Ogledali smo si risanke Bi se gnetli na tej metli in Palčič. Skoraj ena ponoči je bila ura, ko smo smuknili v spalne vreče in v hipu zaspali.

Program se je nadaljeval v soboto ob 7. uri zjutraj, ko smo si pospravili stvari in se uredili. Po odličnem zajtrku je sledila še ena delavnica, kjer si je vsak izdelal Zverjaščevo krono. In že je bila ura 9.30, ko so nas pričakali starši, sledila je podelitev priznanj in veliko prehitro se je naša Noč v knjižnici končala. Polni lepih vtisov smo odšli domov.

In kaj smo povedali o Noči v knjižnici? Titan: »Noč v knjižnici mi je bila zelo všeč. Če bi bilo mogoče, bi takšno noč ponovil vsaj desetkrat v šolskem letu.« Urban: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo delali Zverjaščeve krone in lončke za pisala. Hvala za super dogodivščino, gospa Darja in gospa Urška!« Dalila: »Najbolj mi je bilo všeč, ko smo šli iskat skriti zaklad. Ker je bila tema, smo svetili s svetilkami. Prvič sem prespala v šoli in to je bila zelo posebna dogodivščina. Zelo sem se zabavala.«
Učenci 3. a z gospo Darjo in gospo Urško

TEHNIŠKI DAN ZA ŠESTOŠOLCE: PAPIR

Ali veš, da 1 tona recikliranega papirja reši 17 majhnih ali dve veliki drevesi?
Veš, da povprečen Slovenec na leto porabi 185 kg papirja, kar je manj od evropskega povprečja?
Veš, da  povprečni spletni uporabnik na dan natisne 28 strani?
Veš, da je nekatere vrste papirja  mogoče predelati celo do sedemkrat?

Na tehniškem dnevu z naslovom Papir so šestošolci podrobneje spoznali papir in njegovo praktično uporabo v vsakdanjem življenju. Udeležili so se treh delavnic in ena je potekala tudi v šolski knjižnici. Učenci so pričeli z izdelovanjem herbarija, ki ga morajo vsi učenci pri pouku naravoslovja izdelati v 6. razredu. Izdelali so naslovnico za herbarij: sami so pobarvali in izrezali cvetlice in liste, napisali naslov in svoje podatke ter vse skupaj postavili na naslovnico ter obe platnici zvezali z vrvico.
Vse skupaj smo razstavili v pritličju šole, saj so nastale res krasne naslovnice herbarijev. Vabljeni, da si razstavo ogledate!


PRVOŠOLCI PRVIČ V ŠOLSKI KNJIŽNICI

17.septembra obeležujemo dan zlatih knjig. Na ta dan se je rodil in 80 let kasneje tudi umrl znan slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”. S 17. septembrom se vsako leto začne branje za bralno značko, ki se uradno zaključi 2. aprila, ob svetovnem dnevu knjig za otroke. Branje za bralno značko je vsesplošno slovensko kulturno gibanje in prostovoljna dejavnost, ki učence spodbuja k branju in dviga njihovo bralno kulturo. Osnovni cilj branja za bralno značko je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje.
Tudi naše prvošolce smo ob dnevu zlatih knjig povabili v šolsko knjižnico. A glej ga zlomka, tam jih ni pričakala knjižničarka, ampak volk! Pa niso bili nič prestrašeni, ti prvošolci. Ugotovili so, da le niso vsi volkovi v pravljicah strašni in neprijazni, ampak se najdejo tudi taki, čisto prijazni. Volk je bil sicer precej sit od jutranjega zajtrka (očitno je pohrustal ubogo knjižničarko) in precej brez glasu, ampak je otrokom vseeno uspel prebrati knjigo Tiho, tukaj beremo. Učencem je poleg darilnih knjig Ponikalnice Miroslava Košute podelil še tradicionalna knjižna kazala. »Še bomo prišli, so v en glas zaklicali prvošolci, le upamo, da nas bo naslednjič le pričakala knjižničarka Urška«.
Zapisala: Urška Sotler (alias volk)


AKTUALNO V KNJIŽNICI 2020/2021

S SOVO OKO IN Z OSTRŽKOM NA POČITNICE: zaključek tekmovanja za bralno priznanje 2020/21

Na III. osnovni šoli Celje vsako leto z nestrpnostjo pričakujejo zaključek tekmovanja za bralno značko, ker vemo, da nas spet čaka zanimivo dopoldne, polno smeha in zabave. V goste povabimo kulturnega ustvarjalca, najpogosteje slovenskega pisatelja ali pesnika in uspeh je zagotovljen. A kaj se zgodi, ko zaradi omejitev to ni mogoče? Takrat se knjižničarka Urška Sotler v sodelovanju s Tadejem Gregorcem domisli »svoje« prireditve, v kateri nastopata sova Oka in Ostržek. Konec šolskega leta je, a Ostržek še vedno ni osvojil bralne značke. Sami izgovori so ga, da mu ne bi bilo treba brati. Sova Oka mu zato priporoča same zanimive knjige, od zgodb do pesmi in ugank, da bi le začel brati … in pri tem uživati. A ji uspe? Ali Ostržek osvoji bralno priznanje? Seveda, pri tem mu pomagajo zanimive knjige, ki mu jih priporoča sova Oka in 9 slovenskih pesnikov in pisateljev, ki se tokrat niso mogli oglasiti na obisku v živo, pač pa smo jih prosili, da se nam oglasijo na daljavo. Z veseljem so se odzvali naši prošnji Boštjan Gorenc Pižama, Primož Suhodolčan, Feri Lainšček, Andrej Rozman Roza, Neža Maurer, Barbara Gregorič Gorenc, Rok Trkaj, Saša Pavček in Tone Partljič, za kar smo jim neizmerno hvaležni, saj so s tem ne le popestrili našo prireditev, temveč ji dali globino in pomen. Kljub prav posebnemu letu bo to prireditev, ki nam bo še dolgo ostala v spominu. Tudi za take dogodke se »splača« potruditi in brati, kajti kot pravi Andrej Rozman Roza: »Po celem svetu lahko hodimo v pižami in s copati, nikomur nič ne jemljemo, pa smo vse bolj bogati, zato ker so na svetu knjige in ker znamo brati.«

Hvala vsem mentorjem bralnega priznanja in Tadeju Gregorcu za soustvarjanje zaključne prireditve.
Knjižničarka Urška Sotler

ZAKLJUČNA PRIREDITEV BRALNE ZNAČKE ZA ODRASLE 2020/21

“Skozi življenje gre sam in zapuščen, kdor vedno misli samo nase;
kdor pa se zna ljubeče prilagajati in vse stvari srečno zasukati,
kdor vedno ve, kje je treba priskočiti na pomoč,
in se razdaja drugim, temu je življenje cvetoča livada.”

Besede Alme Karlin, velike celjske in slovenske popotnice, pesnice, pisateljice in svetovljanke so bile tokratno izhodišče za zaključno prireditev odrasle bralne značke na III. osnovni šoli Celje. Kljub letu, polnem izzivov, ko smo se že navadili, da vse poteka »na daljavo«, smo se potrudili, da pripravimo prireditev v živo. In ideja, da bi se odpravili po sledeh Alme Karlin v Celju, se je zdela odlična. In JE bila odlična, saj smo čutili, da smo takšno druženje vsi potrebovali. Veliko bralcev in tudi nekaj bralnega podmladka se je udeležilo sprehoda po Alminih sledeh ter prisluhnilo turistični vodnici, vodji turistične agencije UI turizem, Urši Sreš, ki je kot bralka, mama in popotnica z največjim veseljem prevzela vlogo vodičke. Ura sprehoda po Celju je minila, kot bi mignil. Zgodb o Almi je namreč toliko, da je časa vedno premalo. Potuj, delaj in preučuj, potuj in premikaj meje, potuj in se angažiraj! To so bila vodila Alme Karlin, ki se jih je držala z vsem svojim bitom in ostala večna raziskovalka same sebe in sveta okoli nje. Po njej se zgleduje marsikdo izmed nas in slišati toliko zanimivega o njej je bila prava osvežilna popestritev sredinega popoldneva.

Naše druženje smo zaključili v šolski knjižnici s kratkim nagovorom in podelitvijo priznanj za bralce, 42 odraslih bralcev smo našteli to šolsko leto. Podelili smo tudi knjižno nagrado za naj bralko, kar je postala Barbara Cotič Papotnik, naj bralni družini sta letos družina Pavšer Steblovnik, ki se bodo družinsko izobraževali v Tehnoparku ter družina Ban, ki si bodo ogledali zbirke v Muzeju novejše zgodovine. Tradicionalna darilca, nad katerimi so bili naši bralci navdušeni, pa so tokrat izdelali prostovoljci naše šole pod mentorstvom Darje Bastl. Carpe diem je pisalo na njih, ne zaman. Želimo, da vsi vsak dan izkoristijo najbolje, kot znajo. Nas bo najbolj veselilo, da s knjigo v roki. Želimo vam krasno poletje in toplo vabljeni med nas, v našo bralno družino tudi v prihajajočem šolskem letu!

SOVICE MODROSTI IZ ŠOLSKE KNJIŽNICE

Konfucij je dejal “Tri poti vodijo k modrosti: razmišljanje, vzgoja in izkušnje.” Vse to so učenke 9. b razreda potrebovale, ko so se ob eko dnevu lotile izdelave sov velikank, simbola modrosti. Iz odsluženih kavbojk in žameta so izdelale velike blazine, ki bodo namenjene mlajšim učencem v pravljičnem kotičku naše knjižnice. Izvrstno jim je uspelo, še posebej vključujoč dejstvo, da so prvič sedle za šivalni stroj. Za izjemno delo jim iskreno čestitamo. Sove so opažene in pohvaljene s strani vseh obiskovalcev knjižnice in šole, saj so trenutno na razstavi v 1. nadstropju šole.

23. APRIL, SVETOVNI DAN KNJIGE 2021

Mesec april je mesec knjige, mesec, ko praznuje knjiga in vsi bralci tega sveta. 2. aprila praznujejo najmlajši ob mednarodnem dnevu knjig za otroke. 23. aprila pa povsod po svetu praznujejo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija 23. aprila podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno! Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnem napredku človeštva. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.
Da bi počastili svetovni dan knjige, smo tudi na naši šoli pripravili nekaj aktivnosti, ki so popestrili šolski vsakdan. Zjutraj smo se srečali učitelji in na knjižni čajanki klepetali o knjigah. 2. šolsko uro je potekala bralna urica, ko so se učenci odpravili na potep s pomočjo knjig. 2. a je ustvarjal knjižna kazala za mednarodno izmenjavo knjižnih kazal, ki bodo potovala na Poljsko. Odločili so se, da učencem na Poljskem predstavijo naš ponos, belega konja lipicanca, ki so ga izdelali iz papirja in volne. Celo dopoldne so učenci pred tajništvom reševali knjižno uganko, ki jim je ponudila skok med slovenske pravljice in pravljične junake, po počitnicah pa smo izžrebali tri nagrajenke, ki so prejele prikupno mehko sovico. Od 12. do 14. ure pa je učence na dvorišču čakal pravljični kotiček. Potekala je menjava knjig za lepo misel. Odpisane knjige so učenci zamenjali za lepo misel ter tako obogatili svojo domačo knjižno polico. Učenci so si lahko izdelali tudi svoje knjižno kazalo v obliki smešnih obrazov.
Zanimanje ter vrvež pred pravljičnim kotičkom sta pokazala, da si učenci želijo takšnih, nekoliko drugačnih šolskih dni. Če pa tako promoviramo branje in knjige, pa je zadovoljstvo tako na strani učencev kot tudi učiteljev.

SVETOVNI DAN POEZIJE 2021

»Poezija je prostor, v katerem se srečujemo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje« (MKL).
V nedeljo, 21. marca, obeležujemo Svetovni dan poezije. Branje poezije nas lahko pomirja ali pa še bolj razvname naša čustva. V različnih obdobjih našega življenja različno interpretiramo pesmi in jih doživljamo drugače. Za obeležitev dneva poezije smo na šolskem hodniku pripravili razstavo pesmi letošnjega Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka v pomladnih barvah. Lepo vabljeni, da si preberete kakšno pesem in si polepšate dan. Učiteljem pa smo podarili eno izmed pesmi slovenskih avtorjev za lep dan.

ELMERJEV DAN Z GOSPO URŠKO

Tudi v tem šolskem letu so učenci I. triade sodelovali v drugačnem dnevu, dnevu, ki spodbuja sprejemanje drugačnosti, sodelovanje med učenci na drugače zasnovanem pouku. Tako je knjižničarka ta dan preživela pri učencih 1. a , kjer so izvedli dve delavnici. Nastali so barviti izdelki: dekleta so izdelala mavrične samoroge, fantje pa pisane pave.

RAZSTAVA PROJEKTA POGUM

Na šolskem hodniku v 1. nadstropju smo pripravili razstavo projekta POGUM – Pogumno v svet medmrežij. Vabimo vas, da si jo ogledate.

NACIONALNA IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZAL V 3. C

Tudi v tem šolskem letu smo se na šoli odločili, da se bomo udeležili nacionalne izmenjave knjižnih kazalk. V mesecu oktobru smo izvedeli, da je naša partnerska šola z Jesenic. Ko so se učenci v mesecu januarju vrnili v šole, smo se s tretješolci in njihovimi učiteljicami odločili, da je čas, da se lotimo dela. Učiteljica 3. c si je za svoje učence izbrala knjižno kazalo v obliki kralja živali, leva. Še prej pa smo prebrali knjigo z naslovom Kdo je pravi lev. To je knjiga za sanjače, saj ti ni potrebno rjoveti, da bi te slišali. Lev si lahko na marsikateri način. Bodi hraber, beri! so učenci zapisali na levja knjižna kazala, ki bodo prav gotovo všeč njihovim vrstnikom na Jesenicah.

NACIONALNA IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZAL V 3. B

Tudi v tem šolskem letu smo se na šoli odločili, da se bomo udeležili nacionalne izmenjave knjižnih kazalk. V mesecu oktobru smo izvedeli, da je naša partnerska šola z Jesenic. Ko so se učenci v mesecu januarju vrnili v šole, smo se s tretješolci in njihovimi učiteljicami odločili, da je čas, da se lotimo dela. 3. b se je odločil, da se pomeri v zgibanju. Najprej so risalni list pobarvali v pisanih barvah, pustili, da se je posušil, ga razrezali na trakove ter se lotili zgibanja. Nekaterim je tehnika povzročala nemalo težav, a na koncu so vsi uspeli in nastala so unikatna pisana knjižna kazala, ki jih na zadnji strani krasi misel Radi beremo! Upam, da tudi učenci z Jesenic in da jim bodo kazala všeč.

NACIONALNA IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZAL V 3. A

Tudi v tem šolskem letu smo se na šoli odločili, da se bomo udeležili nacionalne izmenjave knjižnih kazalk. V mesecu oktobru smo izvedeli, da je naša partnerska šola z Jesenic. Ko so se učenci v mesecu januarju vrnili v šole, smo se s tretješolci in njihovimi učiteljicami odločili, da je čas, da se lotimo dela. 3. a je bil pri izdelavi knjižnih kazalk mavrično obarvan. Ker so se pri likovni umetnosti pogovarjali o mavričnih barvah in jih tudi ustvarjali, so tudi knjižna kazala mavrična. Po prebiranju zgodbe Zvezdni princ pobarva svet so nastala kazala, ki upodabljajo mavrico in oblak. Kar nekaj dela je bilo potrebnega, da so kazala nastala, a prav gotovo se strinjate, da so prav vsa čudovita. Zadnjo stran krasi misel o branju: Branje je mavrično potovanje. Upam, da bodo kazala učencem z Jesenic všeč.