PROSTOVOLJSTVO

Skrb za druženje s starejšimi občani in tkanje trdnih vezi z njimi postaja na naši šoli že stalnica. Tako smo se prostovoljci tudi v šolskem letu 2018/19 odločili, da sodelujemo s Slovensko filantropijo. Naše sodelovanje v projektu Sadeži družbe je to leto potekalo že petič. Zavedamo se pomena druženja mlajše generacije s starejšo, saj so učenci deležni dragocenega prenosa izkušenj in znanj, starejšim pa mladi s svojo ustvarjalnostjo in energijo polepšajo marsikatero urico. S starejšimi občani smo se letos družili na številnih različnih srečanjih in delavnicah.

Že peto leto zapored je našim prostovoljcem, ki z aktivnostmi na področju prostovoljstva in medgeneracijskega povezovanja sodelujejo v projektu Sadeži družbe, uspelo pridobiti Zastavo prostovoljstva.Tudi tokrat so z organizacijo različnih delavnic, dogodkov, pestrih dejavnosti, motiviranostjo za prostovoljno delo, medgeneracijskim druženjem in z zavedanjem o pomembnosti prenašanja bogatih življenjskih izkušenj ter znanja s starejših na mlajše prepričali, da si zaslužimo Zastavo prostovoljstva.

Za njihov uspeh jim iskreno čestitamo.

Pri dejavnostih, povezanih s pridobitvijo Zastave prostovoljstva, so letos sodelovali naslednji učenci:

Sara Godec (9. a), Ana Kovačič (9. a), Ajda Rančigaj (9. b), Lulu Dolžan (7. b), Jona Torlo (7. b), Maša Lovrek (6. c), Alena Marčič (6. c), Klara Roudi (6. c), Neža Pogelšek (6. c), Žiga Polajžer (4. a), Matevž Gabrovec (4. a), Aljaž Klinc (4. a), Ajda Glušič (4. a), Jaka Grasselli (4. a), Anuk Rajh (4. a), Matej Mulec (4. a), Hana Jagodič (4. a), Brina Brenčič (4. a), Manja Čater (4. a), Iva Ocvirk (4. a) in Isabella Cimerman (4. a).

 

DOGODKI V ŠOLSKEM LETU 2018/19


OBISK SLIKARKE ALICE JAVŠNIK

Aprila smo povabili na obisk slikarko Alico Javšnik. Ga. Alica se je našemu vabilu z veseljem odzvala. Tokrat smo se z njo družili že peto leto zapored. V slikarski delavnici je z nami delila svoje izkušnje s področja slikarstva in svoje življenjske izkušnje. Skupaj smo slikali morje in ladje. V njeni družbi smo preživeli čudovito popoldne ter z njenimi nasveti in pomočjo ustvarili prave umetnine.


DARILA OB DNEVU ŽENA
Tudi naše mamice si zaslužijo pozornost. Pri delu nas ves čas spodbujajo in zato smo se dogovorili, da bomo nekaj pripravili tudi za njih ob dnevu žena. Ker so nam bili všeč medvedki, ki smo jih naredili za naše upokojene delavce šole, smo jih z veseljem naredili tudi za mamice.

PEKA PIŠKOTOV
Približeval se je dan srečanja z upokojenimi učitelji in delavci naše šole. 4. 2. 2019 smo se zbrali v gospodinjski učilnici in spekli čokoladne piškote. Ohlajene smo naslednji dali pospravili v vrečke in jih z njimi napolnili medvedje lončke. Medvedje lončke bodo naši gostje posvojili na srečanju 7. 2. 2019.

MEDVEDKI ZA UPOKOJENE UČITELJE NAŠE ŠOLE
Januarja smo začeli pripravljati darila za srečanje z upokojenimi učitelji in delavci naše šole. Vedno se potrudimo, da jih razveselimo s kakšno pozornostjo. Pobarvali smo glinene cvetlične lončke, iz papirja izrezali dele medvedkov in jih prilepili na lonček. Nastali so simpatični medvedki. Zagotovo bodo našim upokojenim učiteljem v lep spomin.

KULTURNI PROGRAM ZA UPOKOJENCE MČ CENTER
19. 12. 2018 so nas v šoli obiskali upokojenci MČ Celje-Center. Za njih zelo radi pripravljamo kulturni program in se družimo z njimi ter krepimo vezi med šolo in lokalno skupnostjo. Tokrat smo obiskovalce razveselili z deklamacijami prazničnih pesmi, plesi in glasbo. S svojim igranjem harmonike in petjem je goste razveselil naš Luka Godnik, mlajši prostovoljci pa so veselo plesali ob poskočnih taktih glasbe ter deklamirali pesmi. Prireditev je povezovala devetošolka Ana Kovačič. Poklonili smo jim tudi voščilnice, ki smo jih izdelali na naših druženjih.
Gostje so nas trud nagradili z bučnim aplavzom.

ZA UPOKOJENCE SMO PRIPRAVILI TUDI POGRINJKE … 
Na dan srečanja z upokojenci smo pospravili jedilnico, razporedili mize in pripravili pogrinjke. Potrudili smo se, da so vsi kozarci in pribor stali pravilno in v ravni vrsti. Na mizo smo razporedili še čestitke z našimi željami. Šolsko jedilnico smo spremenili v privlačen prostor, ki smo ga ob obisku naših gostov še dodatno oplemenitili s kulturnim programom.

IN IZDELALI VOŠČILNICE …
Naše priprave na obisk upokojencev smo začeli že v oktobru in novembru, ko smo ustvarjalno preživljali čas na delavnicah izdelovanja voščilnic. V vsako smo zapisali svoje želje ob novem letu.

OBISK PRI LILI PRAP
20. 9. 2019 smo prostovoljci obiskali priljubljeno slovensko ilustratorko in pisateljico Lilo Prap. Prijazno nas je sprejela v svojem ateljeju, kjer ustvarja. Najprej smo si ogledali njen atelje in občudovali njene ilustracije, ki visijo v njeni galeriji. Še posebej nas je razveselila s predstavitvijo svojih knjig in branjem odlomkov iz njih.
Z navdušenjem smo jo opazovali pri risanju s pasteli. Pokazala nam je tehniko risanja, ki jo uporablja pri risanju svojih ilustracij. V njeni delavnici smo skupaj z njenimi nasveti narisali motive živali in domišljijske zmaje. Ustvarili smo prave umetnine. Ob zaključku obiska nam je podpisala tudi knjige. Preživeli smo ustvarjalno popoldne. Domov smo odšli polni vtisov, ki si jih bomo za vedno zapomnili.


V lanskem šolskem letu so v projektu za pridobitev Zastave prostovoljstva sodelovali:

 

Sara Godec (8. a), Ana Kovačič (8. a), Filip Duškov (8. a), Lulu Dolžan (8. b), Inja Žgank (6. b), Jona Torlo (6. b), Luka Godnik (6.b), Neja Meštrov (5. a),  Maša Lovrek (5. b), Alena Marčič (5. b), Klara Roudi (5. b), Špela Geršak (5. b), Pia Ivanuš (5. b), Žiga Polajžer (3. a), Alen Balagić (3. a), Matevž Gabrovec (3. a), Ajda Glušič (3. a), Jaka Grasselli (3. a), Anuk Rajh (3. a), Gregor Boč Štupar (3. a), Hana Jagodič (3.a), Brina Brenčič (3. a) in Isabella Cimerman (3. a).

 

Več o projektu Sadeži družbe si lahko preberete na sledeči povezavi: http://www.filantropija.org/sadezi-druzbe/

 

Mentorica: Darja Bastl