2a

Razredničarka: Darja Bastl

OBISK KNJIŽNIČARKE

V petek, 12. 3. 2021, nas je v razredu obiskala knjižničarka. Pogovarjali smo se o delu avtorjev in ilustratorjev ter katere slovenske avtorje in ilustratorje poznamo.   S seboj je knjižničarka prinesla tudi veliko knjig. Raziskovali smo, kdo je knjigo napisal in kdo jo je ilustriral. Naše ugotovitve smo zapisovali na učne liste. 

USTVARJALNI DAN

Mesec februar se počasi izteka. Čeprav smo že preganjali zimo in smo pusta že pokopali, nas vreme še vedno preseneča. V razredu smo tokrat pri ustvarjalnih uricah risali snežake. Da jih ne bo zeblo, smo jih oblekli. Skupaj z njimi bomo čakali na pomlad in lepše vreme.

Naše ustvarjalne urice, si oglejte v galeriji fotografij.

PUSTNE ŠEME USTVARJAJO ČESTITKE ZA VALENTINOVO

V petek, 12. 3. 2021, je bil prav poseben dan, saj smo v šolo prišli preoblečeni v pustne šeme.  V razredu smo se zbrali super junaki, princese, različne živali, kavbojci…  Skupaj smo želeli preganjati zimo, saj je pustni torek med našimi zimskimi počitnicami.

Ker pa se bliža Valentinovo, smo za naše starše naredili tudi voščilnice. 

Pustne šeme, ki ustvarjajo voščilnice, si oglejte v galeriji fotografij.

PREŠERNOV DAN

V petek, 5. 2. 2021, smo imeli kulturni dan. Dan smo namenili našemu pesniku Francetu Prešernu in bližajočemu prazniku, 8. februarju.

Najprej smo si ogledali posnetek kulturne prireditve učencev naše šole, nato smo z ogljem in pasteli risali portret Franceta Prešerna. Za zaključek dneva smo skupaj prebrali še knjigo.

VRNITEV V ŠOLO

Juhuhu. Po daljšem obdobju šolanja na daljavo smo le dočakali vrnitev v šolske klopi. V času šolanja na daljavo smo vsi pogrešali naše skupne ustvarjalne urice v razredu, zato smo dan v razredu ustvarjalno preživeli.
Ogledate si nas lahko v spodnji galeriji.

ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V petek, 15. 1. 2021, smo imeli zimski športni dan.
Dan je bil namenjen igram na snegu. Gradili smo snežake in igluje, uživali v kepanju in sankanju. Ljubitelji sprehodov pa so se odpravili tudi na kakšen daljši pohod.
Naše radosti na snegu si lahko ogledate v galeriji fotografij.

KAMEN, ŠKARJE, PAPIR – TD

Prišel je mesec december. Pri našem pouku na daljavo smo v tem času spoznavali temo Kamen, papir in škarje. Spoznavali smo različne materiale, orodja in načine obdelave. Naučili smo se tudi, kako si pripravimo delovni prostor in kako si naredimo načrt za delo. In ker je december mesec, ko nas obiščejo dobri možje in ko naše domove že praznično okrašujemo, smo v našem razredu, 11. 12. 2020, izvedli tehniški dan. Pri delu sta nam tudi tokrat pomagala Jakec in Nejček. Nejček, ki je mojster za vse, nam je pomagal pri izdelavi hranilnika iz odpadnega materiala ter pri rezanju in lepljenju novoletnih okraskov. Izdelki so nam lepo uspeli.
Oglejte si nas v spodnji galeriji.

ŠPORTNI DAN – TOKRAT NA DALJAVO

Jesen se počasi poslavlja, zato smo se odpravili v 2. a razredu na športni dan. V zadnjem tednu novembra je bila naša želja, da skupaj s starši osvojimo kakšen hrib, se odpravimo na pohod in da preživimo sproščujoč dan v naravi. Vreme pa nas je presenetilo in nas razveselilo s snegom, zato je marsikdo dan preživel v zabavnih igrah na snegu.
Utrinke s športnega dne si lahko ogledate v našem albumu.

MALI KUHARSKI ŠEFI

Pri našem pouku na daljavo smo ves teden mešali, ločevali, se učili o zmeseh, brali načrte, recepte …  Spoznali smo tudi Nejca in Jakca, ki iz neuporabnih stvari izdelata nekaj novega in uporabnega.

Jakec nam je razkril tudi svoj slavni recept za Jakčev kolač, zato smo v  petek,  20. 11. 2021, zavihali rokave, oblekli predpasnike in se lotili peke.

Postali smo pravi mali kuharski šefi. Spekli smo odlične kolače.

Naše kuharske podvige si lahko ogledate v našem albumu.

Z LISIČKO V SVET KNJIG

Tudi doma moramo vsak dan pridno brati. Da bi nam bilo branje v večje veselje, smo se odločili, da si bo vsak naredil knjižno kazalo. Ker smo se pri pouku učili o gozdu in gozdnih živalih, smo si za motiv našega kazala izbrali lisičko. K naši uri ustvarjanja smo povabili tudi našo knjižničarko. Z njeno pomočjo smo naredili simpatično lisičko. Upamo, da bo skupaj z nami prebrala čim več knjig.

BONTON V ŠOLSKI KNJIŽNICI

29.10 2020 nas je je učiteljica razveselila z novico, da bomo imeli pouk v šolski knjižnici. Tam nas je pričakala naša knjižničarka, ga. Urška. Naša učiteljica je postala učenka, ki ne ve, kako se obnaša v knjižnici. Vsi smo se ji smejali. Ga. Urška je vse podučila, kakšna so pravila obnašanja v knjižnici.

Ob koncu našega srečanja smo rešili nekaj nalog, da bi videli, kako smo si zapomnili pravila. Bilo je zelo zabavno.

JESENSKI ŠPORTNI DAN – POHOD

Naš prvi športni dan smo izkoristili za pohod na Celjski grad. Dodobra smo se razmigali in uživali v barvah jeseni. Za piko na i pa nas je čakala še igra v mestnem parku.

1a

Razredničarka: Sanja Marcen Cvahte1a sova

2. učiteljica: Petra Odlazek

Otroci imajo majhne noge,
a delajo največje korake
do sonca
do sreče, čez svet
in puščajo za vse zanesenjake
v prihodnosti sled.

Ko prihajajo iz njihovih ust
tiste velike besede,
kakor sonce
in sreča in svet,
je kot bi iz velike sklede zajemali sladko jed.

In ko se nasitijo, sijejo
od zdravja in židane volje
kot sonce
kot sreča
kot svet,
ki se je premaknil na bolje
za celo velikanovo ped.

(Tone Pavček)

KROKODILJI ZOBOBOL IN ZAKLJUČEK BRALNEGA PRIZNANJA V 1. RAZREDU

Nekoč je ob reki Nil živel krokodil. Bil je pravi, veseljaški krokodil, a imel je eno zelo slabo lastnost. NIkoli, res nikoli si ni umil zob. Vse je bilo lepo in prav, dokler ga ni neko jutro zbudila kljuvajoča bolečina. Auuuuuuuuuuuuuuuuu! Kaj pa zdaj? Krokodili rabijo zobe, le kaj bi bilo, če bi mu vsi izpadli? Šment, nekaj bo treba ukreniti! Kaj? To smo ugotovili, ko nas je predzadnji dan šole obiskala knjižničarka Urška in nam odigrala lutkovno pravljico Krokodilji zobobol. Čestitala nam je, da smo prav vsi letos veliko brali, si izposojali knjige v šolski knjižnici in v Mišku Knjižku ter tako osvojili bralno priznanje.

PRAVLJIČNA URICA V KNJIŽNICI OB VESELEM DECEMBRU

December je prav poseben mesec. Pravljično vzdušje nas čaka na vsakem koraku. Doma, v šoli, v mestu Celju, ki je praznično okrašeno, pa tudi v šolski knjižnici. S prvošolci se v knjižnici pogosto srečujemo, v decembru pa sem jih povabila na prav posebni, pravljični obisk. Učenci so vstopili v okrašeno knjižnico, kjer so gorele lučke ter se v pravljičnem kotičku posedli na preprogo. Po prijetni zgodbi z naslovom Sneg, ki je postregla s številnimi zanimivimi preobrati, je sledilo ustvarjanje. Ker prvošolci že nestrpno pričakujejo sneg, so si izdelali snežaka na smučkah, ki ga rado zebe v ušesa, zato so mu nadeli naušnike za zimo. Prav zabavni snežaki so nastali. Ali so z njimi priklicali zimo, pa presodite sami!

“HALLOWEEN” V NAŠEM RAZREDU

UČNI SPREHOD – GOZD JESENI

Jesensko listje kam hitiš ujeli bi te radi,

ko z vetrom rajaš in vrtiš kot zlato se kolo.

Izkoristili smo zadnje sončne žarke in se podali na učni sprehod v gozd nad mestnim parkom. Opazovali smo drevesa, poslušali zvoke v naravi,  nabirali liste in plodove, predvsem pa uživali v jesenski idili.

Naslednji dan smo liste in plodove razvrščali po oblikah, barvah, velikosti… ter naslikali čudovita drevesa v jesenskih barvah.

DRUGI  ŠPORTNI  DAN

Tudi v drugo smo dokazali, da smo dobri pohodniki. Izbrali smo prekrasen jesenski dan in uživali v lepotah narave. Naš cilj je bila Lovska koča nad mestnim parkom. Na koncu pa smo osvojili še mestna igrala. Poglejte si nas v akciji!

UČNI SPREHOD – VARNO V ŠOLO IN DOMOV

Zakaj nosimo rumeno rutico in kresničko?

Kako pravilno prečkamo cesto?

Kje smemo hoditi in kje se lahko vozimo s kolesom?

Na kaj nas opozarjajo prometni znaki v naši okolici?

… o tem smo veliko govorili v razredu, nato pa smo se odpravili na učni sprehod in vse skupaj ponovili in utrdili. Kako nam je šlo pa si oglejte v galeriji slik!

»DRUGAČEN DAN« ali ELMERJEV DAN

Poznate zgodbico o slončku Elmerju?

Učiteljice so nam pripravile «drugačen dan« ali ELMERJEV DAN.

Ta dan smo stkali nova poznanstva in prijateljstva. Nismo pripadali ne 1.a in ne 1.b razredu, temveč so nas učiteljice razporedile po barvah zamaškov, ki smo jih zjutraj izžrebali. Vsaka od učiteljic je pripravila svojo delavnico…branje zgodbice v angleškem jeziku, igre barv, izdelovanje mask, razvijanje »fine motoroke« s pomočjo kljukic, perlic, pincet, zamaškov…razvijanje čutil s pomočjo socialnih iger in nenazadnje risanje z nogami.

Dan, ki nam bo ostal v posebnem spominu, saj smo se ves dan igrali, pa vendar veliko novega spoznali, doživeli in najpomembneje stkali nova prijateljstva.

OBISK POLICISTKE

Tudi letos nas je obiskala policistka. Od prvega šolskega dne spremlja prihode otrok v šolo in dnevno zabeleži ogromno prekrškov (nepravilno prečkanje ceste, neprivezani starši in otroci, otroci na sovoznikovem sedežu…).

Z veseljem se odzove našemu povabilu in otrokom predstavi delo policista, svojo opremo in pomen nošenja rumenih rutic in kresničk.

Z nami je odšla tudi na kratek sprehod in nas opozorila na varno hojo v koloni in skupinskem prečkanju ceste.

Na koncu smo bili deležni velike pohvale saj smo nalogo z odliko opravili.

Konec šolskega leta pa nas je povabila, da si lahko skupaj ogledamo policijsko postajo.

1. A PRVIČ V ŠOLSKI KNJIŽNICI

V torek, 17. septembra, na Dan zlatih knjig in ob začetku tekmovanja za bralno priznanje, je šolska knjižnica zažarela v polnem sijaju veselih in nadobudnih otroških lic. Prvič v tem šolskem letu so nas namreč obiskali naši prvošolci. Da bi se jim prvi obisk šolske knjižnice kar najlepše vtisnil v spomin, smo jim pripravili topel sprejem. Skupaj smo ugotovili, da je naša šolska knjižnica prostor, namenjen vsem učencem naše šole. Je majhna, a prav zato se v njej še toliko bolje počutimo, ko brskamo po knjigah in si jih izposojamo. A to pride na vrsto naslednji mesec!
Ker pa je včasih poslušati, kaj piše v knjigi, še zanimiveje kot listati po njej, je gospa knjižničarka otrokom prebrala zanimivo pravljico o tem, kaj se zgodi, če se želi volk naučiti brati, da bi se lažje spoprijateljil z živalmi na kmetiji. Ja, prav ste slišali! Volk iz pravljice Tiho, tukaj beremo!
Učenci so pravljico poslušali z napetimi ušesi in uživali v podobah iz pravljičnega sveta.
Vsak prvošolec je nato v dar prejel knjigo Škrat Kuzma dobi nagrado ter knjižno kazalo v podobi lubenice, ki jim bo v pomoč pri branju zgodbic in pravljic skupaj s svojimi starši.
Knjižničarka Urška Sotler

 

NA DRSALNEM TEČAJU

Za nami je še en prijeten teden. Bili smo na drsalnem tečaju. Nekateri prvič, drugi so obnavljali svoje znanje. Ste že slišali za «KINDER PINGVIN«…tako smo korakali najprej po gumijasti, nato še po ledeni podlagi. Na koncu pa smo že spretno premagovali ovire, risali limonce in vijugali med količki. Za dobro opravljeno delo pa smo prejeli posebne medalje, ki že krasijo naše sobe.

Nekaj vtisov smo zbrali v galeriji slik.

OBISK KMETIJE PODPEČAN

V četrtek, 19. 9. 2019, smo imeli naravoslovni dan. Obiskali smo kmetijo Podpečan v Galiciji pri Celju.

Naj vam zaupamo nekaj zanimivih podatkov: imajo kar 200 kokoši dnevno poberejo 180 jajc, 85 glav živine (od tega 45 krav molznic), 16 prašičev, 7 petelinov, 5 okoliških mačk, 3 zajce in psičko z dvema mladičema

Njihova glavna dejavnost je prireja mleka, dnevno ga namolzejo od 700 do 800 litrov!

Gospodarica nas je prijazno sprejela in nam na začetku ponudila bogat domač zajtrk. Ko smo se okrepčali, smo se odpravili na ogled kmetije. Ustrezno obuti in opremljeni smo se sprehodili skozi hleve, kjer smo lahko božali krave in teličke, pobirali jajca, božali zajčke, pse in mačke. Ostal nam je čas še za igro na bližnjem travniku. Polni vtisov in prijetno utrujeni smo se vrnili proti šoli.

Vtisi učencev:                                                                                                                

Všeč mi je bilo, ko sem pobožala telička.

Ena krava je imela na sebi blato.

Všeč mi je bilo pobiranje jajc.

Zapomnil sem si vonj hleva.

PRVI ŠPORTNI DAN

V petek, 13.9.2019, smo imeli prvošolci prvi športni dan. Na pohod smo se odpravili v smeri Visečega mostu. Pot nas je vodila ob reki navzgor. Po licih so nas božali sončni žarki, oči in ušesa pa so se spočila ob lepotah narave. Prvi postanek smo naredili pri Špici, kjer smo se okrepčali z malico. Najslajše pa je bilo na koncu, ko smo si privoščili še kratko igro na igralih v mestnem parku. Utrujeni, vendar zadovoljni smo se po napornem dopoldnevu vrnili nazaj v šolo in se že veselimo novega športnega dne!

PRVI ŠOLSKI DAN

Za prvošolčke je bil prvi šolski dan prav poseben, saj so v šolo prišli skupaj s svojimi starši. Na dvorišču je plapolalo kar 53 balončkov rumene in rdeče barve.

Najprej so se vsi odpravili v telovadnico, kjer jih je pričakala Pika Nogavička. Po kratkem programu je sledil prijazen pozdrav pomočnice ravnateljice, gospe Alene Munda.

Prisluhnili so tudi podžupanji, ge. Bredi Arnšek, ki je nagovorila vse zbrane.

Vsak prvošolček je prejel rumeno rutko, s katero bo bolj viden in s tem varen udeleženec v prometu.

V učilnici jih je pričakalo majhno sladko presenečenje, nato so se pozdravili z učiteljicami in se okrepčali s sadno malico.

Nasmejanih obrazov in polni pričakovanj so odšli skupaj s starši domov.

Vsi ostali učenci pa so polni pričakovanj sedli v šolske klopi v višjih razredih. Spoznali so razrednike in prejeli urnike.

Tako smo začeli še eno uspešno šolsko leto!